KLUB CRVENIH CIPELA
Autor: Đurđica Marković, 10.03.2019.

Djevojka koja je osvojila Everest


Inspirativna priča i put djevojke koja je od penjačice početnice postala neustrašiva istraživačica


Osvojiti Mount Everest, najviši vrh svijeta (8.848 m),  postignuće je koje izaziva divljenje. Kada o njemu sanjari djevojka kojoj je tek 20 godina, i koja je prije te, mnogima zastrašujuće avanture,  osvajala uglavnom vrhove drveća, to nije san, već ludost. Pa ipak, uprkos svoj brutalnosti i težini uspona na Everest, Bonita Norris osvojila ga je 2010. godine. Imala je tada  samo 22 godine i bila najmlađa Britanka na Everestu!

Ako mislite da su ekstremni fizički uvjeti bili najteža prepreka s kojom se Bonita Norris suočavala  na putu osvajanja Everesta, griješite, jer jednako teško, ako ne i teže, bilo je uvjeriti sebe i druge da je za to sposobna.

 

 

Svoj put od penjačice početnice do neustrašive istraživačice, te svoje  avanture na velikim visinama, zapisala je 2017. u  knjizi memoara The Girl Who Climbed Everest, koju možete nabaviti ovdje.

 

The Girl Who Climbed Everest  priča je o putovanju Bonite Norris u najtežim i najopasnijim ekspedicijama na svijetu. Priča je to o strasti za penjenjem koja je jednu nekoć nemirnu i nesigurnu  tinejdžerku s poremećajem prehrane inspirirala da promijeni svoj život.

Iskren je to uvid u sve što je Bonita naučila od penjanja:  životne lekcije o ambicijama, o vrijednostima, o rizicima i sreći, o strahu od neuspjeha i hrabrosti da se ide za svojim snovima uprkos njemu.  The Girl Who Climbed Everest neophodna je i vrijedna knjiga za sve koji sumnjaju u vlastiti potencijal ili se ograničavaju u svom djelovanju, neovisno o kakvim izazovima ili ambicijama se radilo. 

 

Ako ste ikada posumnjali u svoje sposobnosti, ili pomislili da je neki cilj za vas neostvariv, bilo fizički ili neki drugi, The Girl Who Climbed Everest pravo je štivo za vas. Inspirativna je to priča o neodustajanju, o pronalaženju snage potrebne da se slijede instinkti i u najmračnijim momentima i događajima. Jedan takav, po život opasan trenutak, zadesio je Bonitu prilikom spuštanja s vrha, kad se okliznula povrijedivši pri tom glavu i leđa. Na temperaturama koje se na vrhu Mount Everesta spuštaju i do -60 ºC, vrlo brzo su joj se smrznule noge, i samo je zahvaljujući timu koji ju je odnio s mjesta nesreće, preživjela smrt od smrzavanja.

 

Na pitanje što je najveća lekcija koju je naučila tijekom ekspedicije na Everest, Bonita Norris  jednom je prilikom rekla: „Ako me penjanje ičemu naučilo, to je da nikada neću nadvladati strah, uvijek će biti uz mene. Ali ono što mogu učiniti je blokirati ga fokusiranjem na nešto što me ne plaši, fokusirajući se na proces i na detalje idućeg malog koraka. Morate se sjetiti da nitko drugi ne može ostvariti vaše snove!“