KLUB CRVENIH CIPELA
Autor: Đurđica Marković, 03.02.2019.

Slušajte svoje tijelo, najvažnija poruka žena koje su preživjele moždani udar


Deset divnih, inspirativnih žena modnom revijom završile ovogodišnju zdravstveno-edukativnu akciju Dan crvenih haljina


Nije bio dan za izlazak, moj muškarac još se uvijek borio s gripom i galopirajućom temperaturom, i odlučiti da ću, ipak, otići na završnicu Dana Crvenih haljina nije bilo nimalo lako. Jer obitelj mi je uvijek bila i je na prvom mjestu. Onaj odlučujući push došao je baš od Njega. „Idi! Imaj uz sebe telefon, bude li mi jako loše, zvat ću te,“ rekao mi je i pomogao da odlučim otići, bez obzira na okolnosti.

 

Dok sam se smještala na svoje mjesto u dvorani, glavom mi je prolazila talijanska poslovica koja kaže  da je zdrav čovjek ujedno i bogat čovjek, iako toga nije svjestan. Da, svoje zdravlje, kao i mnogo toga drugog u životu,  uzimamo zdravo za gotovo! Zanemarujemo simptome koji nas upozoravaju da s nama nešto nije u redu. Potvrdila su to i svjedočanstva žena koje su preboljele moždani udar, pravih zvijezda  Dana crvenih haljina, zdravstveno-edukativne akcije čiji je cilj podići svijest o specifičnostima moždanog udara žena.  

 

Šest iznimno emotivnih i snažnih filmića u kojima se šest žena koje su preživjele moždani udar prisjetilo svega što mu je prethodilo, njegovog tijeka te onoga što je slijedilo nakon udara, i danas, puna dva dana nakon večeri u Lisinskom, prolaze mi glavom. Slušajte svoje tijelo!, poruka je koja je izgovorena nekoliko puta! Znamo li prepoznati, čuti i/ili vidjeti što nam tijelo govori, ili smo u stalnoj težnji da zadovoljimo sve obaveze koje nam nameću različite uloge što ih u životu imamo, naprosto izgubili tu, po život dragocjenu sposobnost!?

 

Povremeno mi trne lijeva ruka! Kako da znam je li to zato što je, za dugih radnih sati za računalom, predugo bila u nekom neprirodnom položaju, ili je to signal kojim mi moje tijelo šalje upozorenje!?

 

Povremeno se ne mogu sjetiti nekih riječi, osoba, događaja! Je li to vezano uz moje godine i činjenicu da nam s godinama slabi kratkoročna memorija, ili je to signal kojim mi moje tijelo šalje upozorenje!?

 

Mislim da ne frfljam, no ako vi ili netko iz vaše okoline u posljednje vrijeme frfljate, nerazgovjetno izgovarate riječi, a inače ste razgovjetni i elokventni, je li to umor, ili je i to signal kojim nam tijelo šalje upozorenje!?

 

Trne li vam jezik? Čini li vam se da na svom licu vidite neki čudan izraz, čudesno vam je "nestala" neka bora, ne slušaju vas ruke ili noge, popikavate se bez razloga, kao što vam bez razloga iz ruku ispadaju predmeti ....? To su samo neki simptomi koje sam zapamtila i, ako ih uočite na sebi ili na nekom u svojoj okolini, potražite pomoć liječnika, čujte što stručnjaci o tome imaju za reći. Bolje da se poslije sretno smijete svom strahu, nego da tihi ubojica još jednom pobijedi!

 

Divnih deset žena koje vidite na ovim fotografijama iz susreta s moždanim udarom izašle su kao pobjednici! Moždani udar preživjele su s različitim posljedicama, neke su se oporavile brže, neke sporije i teže, ali sve su one preuzele odgovornost za vlastiti život, promijenile i na dnevnoj bazi mijenjaju životne navike, a sudjelovanjem u ovoj akciji pokušavaju pomoći i svima nama. Na težak način naučile su da je zdravlje dragocjenost koja se ne smije uzimati zdravo za gotovo, svojim crvenim haljinama pokazuju svoju strast za životom, svoju snagu, svoju odlučnost da im ostatak života bude sretan!

 

Prvog petka u veljači iduće godine ponovo ćemo nositi crvene haljine. Do tada ćemo činiti sve što je u našoj moći da živimo zdravije. Osim što ćemo zdravije jesti i voditi računa o tjelesnoj težini, nećemo zanemarivati potrebu da se krećemo, povremeno ćemo vježbati, kad god i gdje god nam se pruži prilika, duge sate rada olakšavat ćemo si povremenim napuštanjem radnog stola i šetnjom, makar na par minuta, do prozora i natrag, po nekoliko puta u danu.

I za kraj, ali nikako najmanje važno - nećemo zaboraviti da smo dio prirode, i da nam nam upravo ona može osigurati ljepotu, mir i sklad koji će nam pomoći da pobjedimo stresne trenutke koje donosi  svakodnevica.

 

 

 

 

Vedrana Hercigonja Majetić

Fotografije preuzete sa portala jutarnji.hr

 

Đurđica Marković

Đurđica Marković zaljubljenica je u putovanja, dobru knjigu i glazbu, trajno fascinirana ljudima, njihovim odnosima i komunikacijom. Vječno je gladna znanja, zbog čega stalno nešto istražuje i uči.

Mama je jednoj divnoj djevojci i jednom divnom mladiću te životna suputnica jednom goniču zmajeva uz kojeg je zavoljela kišno nebo, oblake i vremensku prognozu, a zahvaljujuć tome i postala urednica meteorološkog portala meteo-info.

Ova vječna pozitivka inicijatorica je i predsjednica Kluba crvenih cipela, poslovne networking platforme za žene, čija je zadaća povezivanje žena, osnaživanje njihove osobnosti, karijere, poduzetništva i stvaralaštva općenito, te ugodno druženje.

Od kako zna za sebe, u potrazi je za svojom najboljom verzijom, a u toj potrazi nerijetko pomaže i drugima.

Kad ne radi, druži se s dragim ljudima, čita uz glazbu, ponekad i čašu vina, a kad joj to prilike dozvoljavaju, i putuje.

Obožava stvarati vlastitim rukama, pa povremeno šiva i plete, a češće sadi na svom balkonu. U posljednje vrijeme ponovo i piše.